Vandaag begon ik weer met mijn werk op kantoor. Ik moet oppassen dat ik niet wordt meegezogen de externe prikkels op deze dag. Prikkels en minder belangrijke zaken waardoor ik de focus richting mijn doelen verlies. Gelukkig heb ik afgelopen jaar veel tips gekregen om daadwerkelijk mijn eigen doelen en dromen te realiseren. Hier deel ik deze 10 tips met jou, zodat jij komend jaar ook aan de slag kunt.

  1. Zet je dromen en doelen op papier.Vrije dagen, zoals kerst en oud&nieuw zijn prachtige momenten om rustig na te denken over je doelen. Rust en ruimte zorgt voor nieuwe inzichten. Zet je doelen daadwerkelijk op papier, zodat ze concreet worden.
  2. Een scherpe focus. Bedenk minstens 10 redenen waarom jij je dromen en doelen wilt realiseren. Wat zijn je belangrijkste drijfveren om echt je dromen en doelen te realiseren? Deze kunnen je helpen om door te gaan. Schrijf ze op en hang ze op een zichtbare plek ik je huis. Je wordt er dan regelmatig aan herinnerd. Plan ook dagelijks of wekelijks een moment om stil te staan bij je dromen en doelen. Zoek een rustige prettige werkplek en focus je (bijvoorbeeld onder het genot van een heerlijk muziekje) volledig om je doelen.
  3. Maak je doelen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden).Hierdoor kan je meten of je voortgangen boekt. Maak er een leuke wedstrijd van.
  4. Deel je doelen met zo veel mogelijk mensen en zoek partner(s). Zij kunnen je helpen om je doelen te realiseren. Delen kan online via bijvoorbeeld Facebook, via mail of fase-to-fase. Hoe meer jij je resultaten deelt hoe meer mensen je complimenten en tips geven. Dit werkt enorm motiverend!
  5. Zoek gelijkgestemden. Zoek mensen die ook vergelijkbare dromen en doelen willen realiseren of hebben gerealiseerd. Ga in gesprek met deze mensen en wissel je ervaringen uit. Je kunt hier veel van leren en ook dit helpt je bij het behalen van je doelen. Je krijgt namelijk het gevoel dat je er niet alleen voor staat.
  6. Maak je doelen klein. Knip je doelen in kleine behapbare stukjes. Als je bijvoorbeeld 10 kilo wilt afvallen door meteen drie keer per week te sporten en een streng dieet te volgen. De kans dat dit mislukt is erg groot. Begin heel klein door bijvoorbeeld 1 keer per week een leuke sport te beoefenen met een vriend(in). Als dit je een maand is gelukt ga dan verder en stop bijvoorbeeld ook met snoepen.
  7. Maak je doelen leuk! Kies doelen die het beste bij je passen. Kies bijvoorbeeld een sport die jij echt leuk vindt en ga niet verplicht in een sportschool sporten.
  8. Beloon jezelf. Bedenk vooraf wat jij jezelf wilt geven als beloning voor het realiseren van je doelen. Bedenk meerdere beloningen en plak deze aan de deel-doelen en niet aan het einddoel. Dan heb je steeds iets moois om naartoe te streven.
  9. Sta alleen even stil als het niet lukt. Straf jezelf niet als het een of meerdere keren niet lukt om een deeldoel te halen. Bedenk met name waarom het dit keer niet is gelukt. Sta hier goed bij stil en bespreek dit met mensen die je vertrouwd. Deze mensen kunnen je tips geven, waardoor het de volgende keer beter gaat.
  10. Wees eerlijk en begin meteen! Stop met het bedenken van smoezen waarom iets niet lukt. Veel mensen blijven dromen of stoppen al bij de eerste tegenvaller met een smoes. Als je eerlijk bent dan gaan mensen in je omgeving je echt helpen en behaal je mooiere resultaten. Het realiseren van dromen en doelen is niet makkelijk. Het is vallen en opstaan. Begin daarom tijdig. “Hoe eerder je leert hoe eerder je, je dromen realiseert.” En als het echt niet lukt? Dan heb je het daadwerkelijk geprobeerd en kan je verder met mooie nieuwe dromen.

 

Ook ik ben veel aan het dromen en gebruik bovenstaande stappen om in 2016 echt mijn missie uit te dragen! Ik ben al veel gevallen en weer opgestaan. Hiervan heb ik veel geleerd, waardoor ik in 2016 nog beter aan mijn missie kan werken.